Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Sezóna burčáku je za dveřmi

Počasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).
Sezóna burčáku je za dveřmi

„Hroznů je hodně, nejen našim, ale všem vinohradům kolem Úval se mrazy vyhnuly a nic nepomrzlo,“ prohlásil Machuča, který se specializuje čistě na burčák a na 5 hektarech letos pěstuje hned 5 odrůd.

Začátek léta nebyl ideální, časté deště způsobily problémy s plísněmi. Nicméně nyní již dlouho nepršelo a hrozny tak dozrávaly v teplém slunečném počasí.

Machuča chce začíst s prodejem hned, jak to zákon povolí. „Uvidíme, jak to prokvasí, nejpozději v pátek už ale burčák určitě bude,“ uvedl.

Se sklizní chce začít také vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice. „I u nás zatím úroda vypadá velmi slibně, ale dokud nebudou hrozny sklizené, může se stát leccos,“ zmínil jeho ředitel David Šťastný.

Pro připomenutí – burčákem lze označovat nápoj výhradně z českých hroznů. Jestliže byly při výrobě použity hrozny ze zahraničí, jedná se o částečně zkvašený hroznový mošt. Na dodržování pravidel prodeje, včetně správného značení, každoročně dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder