Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Porušení předpisů při prodeji zvěřiny v pražském řeznictví

Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole řeznictví na Praze 5 zjistili, že maso z prasete divokého, které se nacházelo na provozovně, nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Navíc provozovna postrádala registraci pro zpracování zvěřiny.
Porušení předpisů při prodeji zvěřiny v pražském řeznictví

Maso, včetně kůže, z divočáka vážilo celkem 46 kg. Disponovalo plombou s označením příslušného dodavatele, nicméně na lístku o původu zvěře chybělo nebylo potvrzení o prohlédnutí proškolenou osobou, což je podle platné legislativy nutné udělat co nejdříve po ulovení. V době zpracování zvěřina nebyla vyšetřena na přítomnost svalovců, což je v České republice povinné u každého kusu divočáka před jeho uvedením na trh.

Vzhledem k potenciálnímu nebezpečí pro zdraví spotřebitele inspekce zakázala uvádění dané zvěřiny na trh. Kontrolované osobě i uživateli honitby, v níž bylo zvíře uloveno, hrozí pokuta.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder