Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Třetina jídla ze školních jídelen skončí v koši

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.
Třetina jídla ze školních jídelen skončí v koši

Jídelny, které se zúčastnily výzkumu, byly všechny ve školách o velikosti 400 až 600 žáků. Při měření porovnávali výzkumníci celkovou hmotnost uvařených jídel a následnou hmotnost zbytků z přípravy, nevydaných pokrmů a zbytků z vrácených talířů.

"Ve školních jídelnách se opravdu plýtvá ve velkém," shrnula zjištění Anna Strejcová z organizace Zahraň jídlo. Z průzkumu vyplynulo, že v průměru vzniká v jídelnách 33,8 kilogramů (kg) odpadu na 100 kg připraveného jídla (pozn. rozdíly mezi školami činily až cca 10 kg). Necelá polovina odpadu pochází ze zbytků, které děti nechaly na talíři (48 %). Nevydané pokrmy představují 43 % a pouhých 9 % je odpad vzniklý při přípravě pokrmů. Dohromady děti ve škole s 500 žáky vyhodí ročně z talířů jídlo za zhruba 600 tisíc Kč, doplnila Strejcová.

Jiří Remr z výzkumné organizace INESAN uvedl, že nejvíce na talířích zůstávají špenát s bramborem a vejce, v průměru 190 gramů (g). Naopak nejméně se vrací krupicová kaše (30 g), bramborák a rybí prsty s bramborou kaší (obojí po 40 g).

Jeden z největších problémů jsou polévky. "Čtyři pětiny žáků polévky systematicky vynechávají a ani je neochutnávají," prohlásil Remr. Zároveň neopomněl zmínit, že tento fakt školy vnímají a připravují polévky méně, nicméně i tak jí značnou část nevydají (pozn. u 2 ze 4 sledovaných škol téměř třetinu připravených porcí).

Organizátoři výzkumu chtějí pořádat workshopy, které by nabídly řešení. Strejcová navrhuje lepší optimalizaci počtu porcí, zlepšení prostředí objednávkových systémů, další uplatnění nevydaných jídel nebo edukaci žáků i personálu.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder