Články v sekci Bezpečnost
V sýrech z Francie byly zjištěny bakterie yersinieStátní veterinární správa (SVS) přikázala stáhnout z tržní sítě dva druhy sýru Mont d ´Or od francouzského výrobce. Důvodem je přítomnost bakterie Yersinia enterocolitica, která způsobuje průjmové onemocnění.
Varování před konzumací Matjesového salátu s olomouckými tvarůžkyStátní veterinární správa (SVS) v rámci svých kontrol odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes v potravině Matjesový salát s olomouckými tvarůžky, jehož výrobcem je firma HELEB spol. s r.o.
Zkontrolujte si, zda nemáte v mrazáku mleté maso se salmonelouStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o přítomnosti bakterií salmonely v mletém masu zahraničního původu, které bylo nabízeno obchodním řetězcem Tesco.
Porušení předpisů při prodeji zvěřiny v pražském řeznictvíPracovníci Státní veterinární správy při kontrole řeznictví na Praze 5 zjistili, že maso z prasete divokého, které se nacházelo na provozovně, nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Navíc provozovna postrádala registraci pro zpracování zvěřiny.
Inspektoři odhalili další výrobek obsahující halucinogen z muchomůrky červenéPracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) objevili v tržní síti další produkt s obsahem muscimolu (pozn. neurotoxinu a halucinogenu nacházejícího se v muchomůrce červené).
Výsledky kontrol akrylamidu v hotových pokrmech z restauracíKrajské hygienické stanice (KHS) provedly v období od 15. dubna do 15. června letošního roku šetření zaměřené na přítomnost akrylamidu ve vybraných jídlech, jež byly připravovány formou smažení či pečení (pozn. tyto procesy jeho tvorbu podporují). Ze 160 vzorků odebraných v restauračních zařízeních bylo nadlimitní množství odhaleno v 35,6 % případů.
Klobása s obsahem listerieStátní veterinární správa (SVS) vydala varování před konzumací turistické klobásy prodávané v internetovém obchodě Rohlik.cz, neboť v ní laboratoř odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes.
Přestože zákon neexistuje, prodej hub má svá pravidlaV Čechách se houbaření těší velké oblibě. Průměrný houbař se do lesa podívá více než 5x za sezónu a cca 60 až 70 % populace se dle statistik na houby vydá alespoň 1x za sezónu. Sběr hub mnohdy představuje společenskou aktivitu, při které rodiny a přátelé tráví společný čas v přírodě, může se však stát také zajímavým přivýdělkem.
Inspekce v tržní síti odhalila tuňáka s nadlimitním obsahem histaminuStátní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele, že v provozovnách obchodního řetězce Makro byl k dostání mražený steak z tuňáka s nadměrným množstvím histaminu. Značnou část (328 kg) z celkové hmotnosti (480 kg) závadné šarže distribuované v České republice se podařilo stáhnout z trhu. Odběratelé, kteří mají rybu doma či na skladě, ji mohou přinést zpět do provozovny prodejce.
Obchody mají dostatek zásob na prodejnách i ve skladechJakmile padly první zmínky o možných povodních, obchodní řetězce najely na své krizové plány, aby byly připraveny.