Burčák v roce 2017 očima kontroly

Již několik let provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolu burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. Výsledky z roku 2017 oproti předchozím rokům upadají.
Souhrnně lze říci, že sezóna roku 2017 měla vyšší procento vzorků, které nevyhovovaly. Celkově inspekce testovala 458 míst, kde se burčák a částečně zkvašený hroznový mošt prodával. V jednapadesáti případech, mimo kontrol provozovny a potřebné dokumentace, odebrala vzorky pro rozbor v laboratoři. Můžeme konstatovat, že tyto odběry se ve většině případů odehrály i na podnět zákazníků.
Testy byly zaměřeny na přídavek vody, etanol z přidaného cukru, obsah syntetických barviv, neodpovídající zeměpisný původ, aj. Dále zkoumaly hygienu prodeje a přímo na místě mohl inspektor zkoumat i senzorické požadavky jako je chuť, vůně či barva nápoje. U sedmi vzorků zjistila inspekce pochybení a v několika případech i u více uvedených hodnocených ukazatelů. Šest provozovatelů navíc nemělo ověření původní dokumentace, a proto jim hned na místě byl udělen zákaz uvádění potraviny na trh.
Pro srovnání lze uvést, že v roce 2016 bylo odebráno 69 vzorků pro rozbor a nevyhovující z nich byly čtyři. V průběhu roku 2015 laboratoř zkoumala 79 vzorků, z nichž právním předpisům nevyhovovaly dva vzorky.
Burčákem se přitom označuje tradiční chráněný výraz, který se používá pro částečně zkvašený hroznový mošt produkovaný z hroznů vinné révy sklizených a zpracovaných v České republice, jehož prodejní doba je od 1. srpna do 30. listopadu daného roku. Částečně zkvašený hroznový mošt se potom užívá za stejných parametrů s rozdílem, že se jedná o hrozny sklizené mimo území České republiky.