Burčák v roce 2024 očima inspekce

Nejprve si pojďme objasnit jednotlivé pojmy. V případě burčáku se jedná o národní a evropskou legislativou chráněný tradiční výraz, který smí být použit pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice. ČZHM představuje výrobek se stejnými parametry, nicméně z hroznů sklizených mimo území ČR. U obou je pak pevně stanovena prodejní sezóna, a sice od 1. 8. do 30. 11.
A nyní k výsledkům kontrol. Podrobná laboratorní analýza v akreditované laboratoři odhalila nevyhovující, resp. neodpovídající množství alkoholu, u 2 vzorků – u obou šlo o ČZHM.
Další prohřešky, které inspekce v rámci kontrol zjistila, zahrnovaly např. chybějící či neplatnou průvodní dokumentaci, neúplné vedení evidence, nedostatečné hygienické podmínky prodeje či nesprávnou propagaci (pozn. označení „burčák“ u ČZHM, které je klasifikováno jako klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje ke správnímu řízení o uložení sankce).
V sezóně 2023 bylo k laboratorním rozborům odebráno 47 vzorků a nevyhovělo 6 z nich, za sezónu 2022 se uskutečnilo 52 rozborů a nevyhovující byly 4 z nich, v roce 2021 laboratoř hodnotila také 52 vzorků, přičemž nevyhověl 1 a v roce 2020 bylo z 59 analýz 5 nevyhovujících.
Přehled veškerých hodnocených šarží zde.