Inspekce zavřela od začátku roku 76 provozoven

Letošní výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ukazují, že k nejčastějším příčinám uzavření provozoven patří velmi neuspokojivé pochybení v oblasti dodržování hygieny. Mezi závažné prohřešky patří nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců a plísně.
Situace se také liší dle druhu činnosti. Od 1. 1. do 12. 4. 2016 museli inspektoři SZPI z důvodů závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem 76 provozoven. Mezi nejnižší výskyt pochybení z dlouhodobého hlediska je v sektoru výroby potravin neživočišného původu. V důsledku závažného porušení bylo uzavřeno letos pouze 7 takovýchto provozoven.
Celkem 34 provozoven s maloobchodním prodejem kontroloři uzavřeli prostor pro závažné porušení hygienických předpisů. K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců, v některých případech i výskyt škůdců v provozovnách potravin poškozených okusem. Naopak v menší míře kontroloři uzavírali prodejny pro dlouhodobě zanedbaný úklid a nezvládnutý odvoz odpadů.
Od začátku roku 2016 uzavřeli inspektoři SZPI při kontrolách 35 restaurací a dalších provozoven společného stravování. Hlavními důvody byl zanedbaný úklid, jako jsou nánosy mastnoty, prachu a dalšího nepořádku vzniklého z vaření.
Celkem pro letošní rok inspekce provedla 3000 kontrol společného stravování, z toho u 34 % kontrolovaných provozoven zjistila porušení právních předpisů.