Na Moravě byl vyvinut nový typ cukru

Vývoj nového cukru započal před dvěma lety v olomouckém závodu Zora, jež je součástí nadnárodního potravinářského koncernu Nestlé. Firma si tuto svou odnož vybrala z důvodu, že je jednou z největších a nejmodernějších v rámci její cukrovinkové divize. Na vývoji se krom inženýrů z Čech podílely i týmy ze Švýcarska a Velké Británie. Výsledkem je takzvaný strukturovaný cukr. Při jeho výrobě je směs, tvořená cukrem, sušeným mlékem a vodou, pod tlakem vstřikována do horkého vzduchu. Tím dochází k provzdušnění molekuly látky a vzniká strukturovaný cukr, jehož hlavním charakteristickým znakem je poréznost (pozn. pórovitost). Při konzumaci se rychleji rozpouští, a proto je ho pro zachování stejné sladkosti zapotřebí méně než klasického cukru.
Nestlé získala světové prvenství, když vyrobila výrobek a vložila do něj tento nový typ cukru. Pilotním projektem je tyčinka Milkybar určená pro britský trh. Oproti původní praxi umožnila nová technologie použít o třetinu méně cukru. Již od roku 2000 se firma zajímá o možnosti, jak snížit obsah cukru ve svých výrobcích. Doposud se jí to podařilo už o více než jednu třetinu. Mluvčí společnosti Nestlé pro český a slovenský trh Andrea Brožová konstatuje: „Snahou Nestlé je použít tento nový typ cukru i v dalších výrobcích. V prvé řadě půjde o produkty určené pro nejmenší děti. Použití strukturovaného cukru má ovšem jistá omezení. Víme už například, že v nápojích jej použít nepůjde.“
Proti cukru v potravinách zbrojí i vlády, které se tak snaží zmírnit zdravotní rizika, jež při nadměrné konzumaci hrozí – diabetes, obezita, srdeční choroby, aj. Například ve Velké Británii začne od dubna letošního roku platit desetiprocentní daň na slazené nápoje, tu mimo jiné už dříve zavedlo Mexiko a Maďarsko. Nejpřísněji se k cukru staví Norsko, které má speciální daň na cukr a výrobky s jeho obsahem už téměř 100 let.