Potraviny v Česku u nás jsou nekvalitní, potvrdil průzkum

Potraviny ve stejném obalu a pod stejnou značkou v zemích EU nemají stejné složení. Potvrdil to průzkum provedený na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze, které si u nich zadalo Ministerstvo zemědělství. Celkem se hodnotilo 21 potravin z pěti zemí, konkrétně Česka, Slovenska, Maďarska, Rakouska a Německa. Z výsledků vyplynulo, že pouze tři z testovaných měli stejné složení.
Cílem takového projektu bylo ověření skutečnosti, zda jsou v České republice prodávány stejné potraviny s horším složením, v jiném množství složek či náhražek a celkové hmotnosti výrobku.
Testy provedené odborníky z renomované Vysoké školy chemicko-technologické, ukázaly, že některé potraviny prodávané u nás se ve své kvalitě liší. Ministr zemědělství Jurečka tento stav považuje za nepřijatelný vůči českým spotřebitelům a za diskriminující. Jednání o této problematice se již řešila na jednání zemí V4, v europarlamentu i na Radě ministrů zemědělství EU.
Ministr zemědělství Jurečka také zmínil, že považuje odlišné složení potravin za nepřijatelné.
Takto rozsáhlá studie se uskutečnila poprvé a průzkum stál 498 520 korun včetně DPH. Celkem bylo prozkoumáno 21 výrobků, z toho byly shodné pouze tři. Za odlišné označila odborná komise 13 potravin a pět výrobků za mírně odlišných. Pět potravin bylo odlišné plnění při stejném rozměru balení.