Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Pozor na francouzský sýr Morbier

Státní veterinární správa (SVS) oznámila, že z tržní sítě preventivně stáhla sýr Morbier AOP 45 Jours od francouzského výrobce Perrin-Vermot. Ve Francii totiž u 11 osob došlo k propuknutí onemocnění hemolyticko-uremickým syndromem, které může souviset s konzumací zmiňovaného sýru. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by ho určitě neměli konzumovat. Vrátit ho lze v prodejnách Delmart.
Pozor na francouzský sýr Morbier

Konkrétně se jedná o Morbier AOP 45 Jours 250 g, jehož výrobcem je francouzská firma Perrin-Vermot. Do České republiky, kde jeho příjemcem byla společnost Delmart s.r.o., byl dodán v období od 3. do 28. 1. 2025, a to v množství 240 ks. Na skladě prodejce se podařilo zajistit 54 balení, nicméně většina (186 ks) už skončila u konečných spotřebitelů.

O potenciálně závadné potravině informovaly francouzské dozorové orgány skrz systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. Původcem výše zmiňovaného onemocnění je bakterie E.coli produkující Shiga toxin, neboli STEC. Doposud laboratoř STEC v daném sýru neprokázala, nicméně výrobce přistoupil k preventivnímu stažení výrobku z trhu.

Konzumace potravin kontaminovaných STEC může způsobit krvavé průjmy, jež mohou přejít až do velmi závažného hemolyticko-uremického syndromu, při němž selhávají ledviny a dochází k ohrožení života pacienta.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder