Pozor na francouzský sýr Morbier

Konkrétně se jedná o Morbier AOP 45 Jours 250 g, jehož výrobcem je francouzská firma Perrin-Vermot. Do České republiky, kde jeho příjemcem byla společnost Delmart s.r.o., byl dodán v období od 3. do 28. 1. 2025, a to v množství 240 ks. Na skladě prodejce se podařilo zajistit 54 balení, nicméně většina (186 ks) už skončila u konečných spotřebitelů.
O potenciálně závadné potravině informovaly francouzské dozorové orgány skrz systém rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF. Původcem výše zmiňovaného onemocnění je bakterie E.coli produkující Shiga toxin, neboli STEC. Doposud laboratoř STEC v daném sýru neprokázala, nicméně výrobce přistoupil k preventivnímu stažení výrobku z trhu.
Konzumace potravin kontaminovaných STEC může způsobit krvavé průjmy, jež mohou přejít až do velmi závažného hemolyticko-uremického syndromu, při němž selhávají ledviny a dochází k ohrožení života pacienta.