Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Ceny cukroví

Cukráři a pekaři vyčkávali se stanovením ceníku vánočního cukroví. Nyní už mají jasno – většina zdraží. Na vině jsou vyšší ceny surovin, rostoucí náklady na mzdy a ceny energií.
Ceny cukroví

„Ano, je to skutečně tak. I letos jsme byli nuceni naše dvě kolekce cukroví zdražit kvůli narůstajícím cenám jak surovin, tak energií, abychom mohli zachovat naši kvalitu,“ přiznal Roman Luňáček z Českého cukroví. „Zdražení bylo kolem deseti procent,“ doplnil.

Oproti loňsku zvedla ceny také majitelka a cukrářka z e-pralinkarna.cz Eliška Němcová, a to o 80 Kč za kilogram. „Prozatím se to na poklesu poptávky a množství objednávek nijak neprojevuje,“ uvedla.

„Oproti loňskému roku, kdy jsme ještě udrželi velmi nízkou cenu, jsme zdražili zhruba o patnáct procent. Hlavním důvodem je zdražení elektřiny o sto procent,“ zaznělo také od paní Markové z Cukrárny Marek ve Frýdku-Místku.

Ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý potvrdil, že současné ceny cukroví jsou v porovnání s rokem 2023 o pět až deset procent vyšší. I on vidí příčinu především v cenách surovin – zejména másla (pozn. které meziročně podražilo o třetinu), čokolády (nárůst ceny až o 22 procent), ořechů a kakaa.

„Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií,“ prohlásil mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Kakao podražilo kvůli špatné úrodě v západní Africe, ceny ořechů ovlivnily jarní mrazy.

„Dalším podstatným vlivem na zdražování je navyšování zejména mzdových nákladů,“ míní Hlavatý. S ním souhlasí např. Hana Fojtíková z brněnské cukrárny Větrník. „Podobně jako mnoho jiných odvětví jsme i my letos bohužel nuceni vánoční cukroví mírně zdražit, neboť čelíme výraznému nárůstu vstupních nákladů,“ zmínila. Větrník nabízí půl kilogram cukroví za 600 Kč, jeden kilogram pak za dvojnásobek. Ještě více si připlatí lidé v Praze, kde se cena za jeden kilogram může vyšplhat až na 2000 Kč.

Trocha optimismus na závěr – najde se také řada cukráren a pekáren, kde ceny zůstávají stejné. „Vánoční cukroví nezdražujeme,“ mile překvapila Šárka Hrubantová ze Sladké pohotovosti. „Cena cukroví je stejná již třetím rokem,“ sdělila také Marta Strejcová z plzeňských lahůdek a cukrárny Beruška. Tři roky drží cenu (pozn. 750 Kč za 1 kg) i cukrářství v Dřenicích.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder