Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Kontroly značení alergenů ve stravovacích zařízení

Spotřebitelé nejsou dostatečně seznámeni s výskytem alergenů v pokrmech podávaných ve stravovacích zařízeních, zjistili hygienici.
Kontroly značení alergenů ve stravovacích zařízení

Cílený dozor pracovníku krajských hygienických stanic probíhal loni v období od 15. července do 16 září. Vyjma řádného označení alergenů byla také posuzována rizika křížové kontaminace během přípravy jídel.

„Správné označování alergenů není jen legislativní povinnost, ale především otázka ochrany zdraví spotřebitelů. Kontroly v minulých letech ukázaly, že stále dochází k pochybením, která mohou mít závažné zdravotní dopady na vnímavé osoby. Naším cílem bylo zajistit, aby provozovatelé stravovacích zařízení věnovali této oblasti dostatečnou pozornost,“ prohlásila hlavní hygienička České republiky a ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Kontroly v roce 2024 probíhaly na 226 provozovnách po celém území České republiky a hygienici při nich odebrali dohromady 243 vzorků pokrmů. Na těchto vzorcích laboratoř provedla 403 analýz zaměřených na přítomnost látek způsobujících alergie nebo intolerance. Stanoveným požadavkům nevyhovělo cca 30 % hodnocených vzorků. Mezi nejčastěji identifikované nepřiznané alergeny patřily mléko, celer a obiloviny s obsahem lepku.

Provozovatelům bylo uloženo 13 nefinančních opatření (pozn. domluva či napomenutí) a 77 finančních sankcí, jejichž výše celkově činila 245 500 Kč.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder