Články v sekci Kvalita
Za vyšší cenu vajec může řada faktorůRostoucí cenu vajec přisuzuje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá nedostatku nosnic, který trápí celou Evropu, přestavbám klecových chovů a výskytu ptačí chřipky. Navíc lze očekávat další zdražování, a to především po roce 2027, neboť začne platit zákaz ustájení klecového typu.
Ceny cukrovíCukráři a pekaři vyčkávali se stanovením ceníku vánočního cukroví. Nyní už mají jasno – většina zdraží. Na vině jsou vyšší ceny surovin, rostoucí náklady na mzdy a ceny energií.
U čtvrtiny kontrolovaných doplňků stravy pro kloubní výživu laboratoř zjistila neshody ve složeníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na kontrolu doplňků stravy určených pro kloubní výživu. Klamání spotřebitele potvrdila u 4 z 16 testovaných vzorků.
Nehumánní zacházení s rybami v tržnici SAPAPracovníci Státní veterinární správy společně s Policí ČR provedli kontrolu pražské tržnice SAPA. U jednoho z provozovatelů tamní restaurace odhalili závažný přečin v podobě týraní ryb.
Naši vinaři si z prestižní světové soutěže přivezli krásných 285 medailíČeská a moravská vína uspěla na prestižní světové soutěží AWC Vienna, kde získala 99 zlatých a 186 stříbrných medailí a opětovně tak potvrdila svou mimořádnou kvalitu.
Cena másla se meziročně zvýšila bezmála o čtvrtinuNa jaře se kostka másla dala sehnat cca za 40 Kč, nyní ji v supermarketech běžně koupíte (pozn. vyjma akcí) i o 30 Kč dráž. V srpnu meziročně vzrostly ceny másla o více než 22 %. Na vině je především počasí a s ním spojené chování krav, resp. jejich nižší apetit, který zapříčinil menší množství tuku v mléce.
Měsíc biopotravin v plném prouduSpotřeba biopotravin v České republice se neustále zvyšuje, stejně tak i počet ekologických zemědělců a výrobců biopotravin. Letos se koná již 20. ročník kampaně „Září – Měsíc biopotravin“, kdy se ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství uskutečňují různé akce, dožínky a soutěže na podporu obeznámení spotřebitelů s důvody, proč je dobré nakupovat biopotraviny.
Trvanlivé versus čerstvé mlékoNěkteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.
Seznamte se s proseccemVyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.
Není tmavé pečivo jako tmavé pečivoPro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.