Potravináři usilují o zásadní úpravu v označování
Momentálně je možné na obal produktu uvést zkratku země, kde se s potravinou naposledy manipulovalo. „Třeba slovenský zpracovatel nakoupí surovinu v zahraničí, v oválu na potravině však může být uvedeno SK, protože byl posledním článkem, kde došlo ke zpracování suroviny - bourání masa, plátkování sýra,“ přiblížil problematiku mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
„Loni se k nám například dováželo ukrajinské kuřecí maso, které bylo přebalováno v Polsku nebo na Slovensku. Supermarkety dlouhodobě chtějí nejnižší cenu, a tak se na jejich pultech objevuje i drůbeží maso s pochybnou kvalitou a nejasným původem,“ doplnil Zemánek.
Komora na nežádoucí praxi upozornila české europoslance, neboť změna by vyžadovala komplexní úpravu evropských zákonů.
Vedoucí zemědělského výboru Europarlamentu Veronika Vrecionová s potravináři o změně prý ještě nejednala. „Dovozy z Ukrajiny jsou všechny hlídané. Evropská komise má nástroj, jak dovozy limitovat či zastavit. Jestli to ale někdo obchází, tak je to podvod, který by měli řešit celníci nebo policie,“ uvedla. Zároveň neopomněla zmínit, že České figuruje ve společném evropském trhu, který mu poskytuje značné výhody, ale občas také nevýhody.