Všechny aktuality
Potravinářská komora podporuje přísnější regulaci značení vegetariánských potravinMinisterstvo zemědělství připravilo novelu vyhlášky, jež se zabývá názvoslovím masných výrobků. Výrobci tvrdí, že třeba označení "řízek" by mělo být vyhrazeno pouze pro výrobky z masa. Komora se domnívá, že používání výrazů z masného průmyslu ze strany zastánců rostlinné stravy lze považovat za zavádějící a klamavé.
Dohoda s MERCOSUR přidělává vrásky českým zemědělcůmDohoda mezi Evropskou unií (EU) a zeměmi Mercosur (Brazílie, Argentina, Paraguay, Uruguay) vyvolává u tuzemských zemědělců výrazné znepokojení, zejména kvůli případným hrozbám pro místní zemědělské odvětví.
Potravináři usilují o zásadní úpravu v označováníPotravináři žádají, aby bylo na první pohled zřejmé, odkud jídlo pochází. Ani značka CZ na obalu totiž nezaručuje, že se jedná o výrobek z České republiky.
Prodejci vánočních kaprů zbystřeteStátní veterinární správa (SVS) opětovně upozorňuje prodejce vánočních kaprů na povinnost ohlásit na SVS místo a čas, kde se bude jejich činnost odehrávat, a to minimálně týden před jejím zahájením.
Vyhláška přinese změnu v pojmech marmeláda, resp. džemAž doposud mohli výrobci nazývat marmeládou pouze výrobky z citrusových plodů. Naopak jako džem šlo označit směs přírodních sladidel, dužiny nebo dřeně jednoho či více druhů ovoce. Nová vyhláška nyní povoluje užití názvu marmeláda i pro džem.
V sýrech z Francie byly zjištěny bakterie yersinieStátní veterinární správa (SVS) přikázala stáhnout z tržní sítě dva druhy sýru Mont d ´Or od francouzského výrobce. Důvodem je přítomnost bakterie Yersinia enterocolitica, která způsobuje průjmové onemocnění.
Opět jsme se dokázali semknout, ukázal výsledek pozimního kola Sbírky potravinV podzimním kole Sbírky potravin darovali Češi 572 tun potravin a 68 tun hygienických potřeb. Už tak neskutečná čísla ještě nejsou konečná, sbírka totiž skrze on-line obchody pokračuje až do 3. prosince 2024. Akce se zúčastnilo 2 250 prodejen a na pomoc jim ochotně dorazilo více než 5 400 dobrovolníků.
Přísnější kritéria pro školní obědyChystané změny pravidel pro školní stravování, jež by v platnost měly vstoupit od příštího roku, vyjma zvýšení spotřeby luštěnin také přenesou principy tzv. pamlskové vyhlášky do hlavních jídel. Jedná se například o množství cukru v jogurtech, omezení slazení čajů aj. Nově přibydou povinné biopotraviny.
Varování před konzumací Matjesového salátu s olomouckými tvarůžkyStátní veterinární správa (SVS) v rámci svých kontrol odhalila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes v potravině Matjesový salát s olomouckými tvarůžky, jehož výrobcem je firma HELEB spol. s r.o.
Zkontrolujte si, zda nemáte v mrazáku mleté maso se salmonelouStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala o přítomnosti bakterií salmonely v mletém masu zahraničního původu, které bylo nabízeno obchodním řetězcem Tesco.